Laat de das met rust!

Rijkswaterstaat is deze week begonnen aan (achterstallig) onderhoud langs de snelweg (zie eerdere blog). Er staan daar nogal wat “gevaarlijke” bomen, met name zieke essen, die de komende dagen worden weggehaald. Ook wordt er gesnoeid. In het gebied waar gewerkt wordt, woont echter ook een kleine dassenfamilie. Deze dappere dassen hebben zich ingegraven in een burcht. Omdat dassen heel erg bedreigd zijn, zijn ze beschermd en mogen er geen storende werkzaamheden plaatsvinden bij hun burcht. En nu heeft RWS dus bedacht dat ze midden in het kwetsbare seizoen van de das (december – juli), onderhoud moeten plegen. Bij navraag meldde RWS ons dat ze rekening houden met de das en dat ze slechts een “enkele boom verwijderen”, overdag. Ze zeggen hierbij het Kennisdocument Das BIJ12 te volgen, waarin staat dat minimaal 50 meter afstand gehouden moet worden. 

Dit stelt ons niet helemaal gerust. Ten eerste, omdat RWS het onderhoud laat uitvoeren door een onderaannemers, die het wellicht niet zo nauw nemen met de regels. Ten tweede, omdat de beste manier om de das te beschermen het uitstellen van de werkzaamheden is tot na de kwetsbare periode. Waarom is het nu ineens allemaal zo noodzakelijk om te gaan kappen terwijl dit bos al jaren ongemoeid is gelaten? 

De Bomenwacht gaat de komende dagen extra goed opletten en schakelt daarbij de hulp in van dassenexperts. 

Voor alle nieuwsgierigen: de locatie van de dassen is geheim en dit moet ook zo blijven, omdat de dassen makkelijk gestoord kunnen worden. Het hele gebied langs de snelweg, wat RWS wil kappen voor meer asfalt, is hun leefgebied. Dit is nog een duidelijke reden waarom die weg er niet mag komen.   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven