Die gevaarlijke bomen toch…..

Rijkswaterstaat (RWS) begint maandag 22 februari met onderhoudswerk langs Rijksweg A27 in Amelisweerd. Er wordt helaas behoorlijk wat gekapt, omdat er heel wat “gevaarlijke” bomen in Amelisweerd blijken te staan. Wij hebben Rijkswaterstaat, samen met onze vrienden van KRU, vergezeld op twee inspectierondes. Gelukkig heeft dat geresulteerd in een iets minder rigoreuze kap, maar uiteindelijk zijn er toch meer dan 100 bomen en boompjes gemarkeerd om gekapt dan wel gekort te worden. Een groot deel daarvan zijn essen, die aangetast zijn door essentaksterfte. Het gaat in de meeste gevallen om bomen die dichtbij de snelweg staan en dus een gevaar vormen voor de automobilist. 

Maar ook al gaat het inderdaad om veiligheid, het kappen van bomen blijft een inbreuk op de natuur. En dat terwijl RWS jarenlang niet naar dit stuk bos heeft omgekeken. De bomen zijn “gevaarlijk” verklaard, terwijl een boom natuurlijk absoluut niet het grootste gevaar is. Dat zijn namelijk de auto’s. Als er geen weg was geweest zouden deze bomen nooit als gevaarlijk zijn gemarkeerd. Indirect is ook deze kap dus een impact van de Rijksweg. 

Mocht de verbreding van de A27 onverhoopt toch doorgaan, verplaatst het probleem zich alleen maar. Met een nieuw gebied rond de snelweg zijn er weer nieuwe bomen die een “gevaar” kunnen vormen voor de automobilist. Laten we hopen dat er dan überhaupt nog iets over blijft van Amelisweerd… 

Vanaf maandag zal onze bomenwacht extra goed opletten of er geen boom teveel wordt gekapt! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven