Wij gaan los – in het Sterrebos!

Wij gingen vandaag met een delegatie van Amelisweerd niet Geasfalteerd naar de manifestatie van Red het Sterrebos in Sittard. Hieronder onze speech. Foto’s van Oscar Brak.

“Wij zijn Hanneke en Ella en we zijn eigenlijk geen vleermuizen.  

We komen wél uit Amelisweerd, dat andere bedreigde bos, bij Utrecht. En we willen hier wat vertellen over onze strijd, en hoe die samenhangt met de strijd voor het Sterrebos. 

Amelisweerd is vrij bekend in Nederland, maar we geven toch maar een korte uitleg. 

Amelisweerd is een klein oud landgoed, naast Utrecht, met veel oude eiken, er wonen dassen, vleermuizen, reëen en andere leuke dieren. 40 jaar geleden is er ondanks veel protest een snelweg doorheen gelegd. Honderden mensen kwamen toen uit het hele land naar Utrecht voor de eerste grote bosbezetting in Nederland die uiteindelijk met veel geweld door de ME beëindigd werd. Onze voorgangers hebben ze het niet makkelijk gemaakt, en dat doen wij nu nog steeds. 

Want nu wil de rijksoverheid nóg meer snelweg. Er zouden er nog 4 rijbanen bij moeten komen want vóór corona stond er in de spits weleens file. En hoewel allang is aangetoond dat meer asfalt niet helpt tegen files doet de VVD er alles aan dit plan door te duwen. 

Ook nu is er veel protest. Meer dan 2500 mensen hebben zich opgegeven via onze site: ik ga de boom in.nl. Deze mensen willen, net als wij, de boom in om het bos te beschermen. 

We hebben een bomenwacht opgezet die dagelijks in het bos patrouilleert. Hierdoor weet Rijkswaterstaat dat ze niet zomaar van alles kunnen doen met ons bos. We letten op en gaan niet zomaar weg.   

Laatst is er een lichtpuntje gekomen: in het regeerakkoord is toegezegd dat alternatieve plannen serieus zullen worden bekeken. Dit laat zien dat verzet werkt. De strijd is nog niet gewonnen, maar de bal is aan het rollen en we gaan net zo lang door met onze strijd tot Amelisweerd gered is!

En nu staan wij hier, niet ver van het Sterrebos.  

Beide bossen worden bedreigd door hetzelfde probleem. Groeimanie: Méér wegen. Méér auto’s. 

Amelisweerd moet gekapt worden omdat 10 rijbanen niet genoeg zijn. 

Het Sterrebos omdat een enorme fabriek nóg meer auto’s wil produceren. 

Het dringt maar niet door tot de zogenaamde machthebbers: dit systeem, en dit denken, veroorzaakt de klimaatcrisis, en we moeten er van af. 

We hebben niet nog meer wegen, nog meer auto’s nodig. En dat kan prima met behoud van werkgelegenheid. We hebben een enorme klus te klaren om een duurzame en leefbare samenleving. Voor de energietransitie, het versterken van zorg, onderwijs, openbaar vervoer en de bouwsector. Als we anders gaan denken en dat denken omzetten in goede plannen, dan kunnen we zowel banen als bossen behouden! Als er iets is wat de klimaatcrisis en de milieucrisis duidelijk maakt dan is het wel dat we niet door kunnen op de oude weg: Another World is Possible!

Het Sterrebos is een ontzettend mooi bos, met veel oude bomen, wat rustig z’n gang heeft kunnen gaan. Het “compensatiebos” is een lachertje. Bijna nog erger is de “compensatieburcht” die voor de dassen was neergezet.

Een bos als Sterrebos, Amelisweerd, of welk ander echt bos dan ook, kun je niet vervangen met een paar sprietjes op een veld. Het duurt decennia voor zo’n veldje is uitgegroeid tot een bos. Voor het geval het nog niet duidelijk was, we leven in een klimaatcrisis. We hebben geen decennia. 

We blijven graag het Sterrebos bezoeken. En als het moet, gaan we ook hier de boom in!

Wij gaan los – in het Sterrebos!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven