We houden Rijkswaterstaat in de gaten!

Wat misschien niet iedereen weet is dat de stukken bos en groen die direct aan de weerszijden van de A27 grenzen eigendom zijn van Rijkswaterstaat (RWS). Dat betekent niet alleen dat RWS deze stukken met het tracébesluit in de hand kan kappen voor de verbreding van de A27, maar het betekent ook dat RWS verantwoordelijk is voor onderhoud en veiligheid. Een taak die de laatste jaren – vanwege andere prioriteiten? – nauwelijks aandacht heeft gekregen. 

Het gevolg hiervan is dat het bos lekker z’n eigen gang heeft kunnen gaan. Iets waar wij als Bomenwachters dagelijks van genieten! Een ander gevolg is dat er enkele tientallen zieke essen (Essentaksterfte) en andere zieke en dode bomen mogelijk voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Zo’n situatie deed zich recent voor bij de A12, waar een grote tak op de weg viel. Gealarmeerd door dit voorval besloot RWS opeens dat het hoog tijd was de bomen langs de A27 te inspecteren. 

En met dit besluit van RWS heeft de meerwaarde van de Bomenwacht en de jarenlange strijd van de Kerngroep Ring Utrecht (KRU) zich weer bewezen! 

RWS weet natuurlijk heel goed dat kapwerkzaamheden in en rond Amelisweerd niet ongezien blijven. De KRU en de Bomenwacht zijn daarom geinformeerd door de aannemer van RWS dat een inventarisatie van dode en zieke urgent noodzakelijk was, vanwege verkeersveiligheid. Wij konden niet mee, want veiligheid, helmen en jasjes… Onze vrienden van de KRU waren echter wel welkom en die nemen natuurlijk graag vrienden mee 😉 Op maandag 1 februari begaf een gezelschap van RWS, de aannemer Heijmans, de Gemeente, de KRU en een Bomenwachter zich het bos in. Tijdens deze inventarisatieronde bleek dat de definitie van ‘onderhoud’ nogal uiteen liep. RWS wil het liefst zo min mogelijk onderhoud doen en dat betekent veel kappen. Terwijl ‘onderhoud’ ook kan betekenen dat bomen die nog niet ernstig zijn aangetast door ziekte nog even blijven staan of dat zieke bomen worden ingekort. Bij deze definitie is het nodig om het bos en de bomen vaker te inspecteren en te onderhouden – iets wat vanuit kostentechnisch perspectief niet de voorkeur van RWS heeft.  

De KRU heeft na de inventarisatie razendsnel een second opinion voor het Markiezenbos en het Meidoornbosje laten uitvoeren door ecologen die met een duurzaam alternatief kwamen, waarbij rigorous kappen wordt afgeraden. Lees hier meer over op de ​website van KRU. Afgelopen vrijdag is dit rapport besproken met RWS en in de komende weken zal ter plaatse een werkplan worden gemaakt. We rekenen er op dat natuurwaarde hierbij de hoogste prioriteit krijgt, maar wachten het persbericht van RWS hierover af. 

In het bosgebied aan de westzijde van de A27 (de kant van de sportvelden) zal zeer binnenkort al begonnen worden met het weghalen van zieke en dode bomen (met name essen). Onze Bomenwachters lopen in deze periode extra rondjes om te monitoren dat er niet meer gekapt wordt dan de bomen die nu gemarkeerd zijn. Na het drama in 1982 is het vertrouwen in RWS namelijk duurzaam beschadigd. 

Onze ervaringen van afgelopen week, laten wederom zien dat het nuttig en noodzakelijk is om de overheid nauwlettend in de gaten te houden. Dat RWS de burger goed informeert en onze belangen meeneemt, is geen gunst, dit is ons recht. We hebben deze week weer gemerkt dat er voor dit recht steeds gestreden moet worden.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven