Spoken word Vincent Bijlo, Utrechts Klimaatalarm

We zijn zo gewend aan de walm van welvaart, de walm van fastfood, de walm van de diesel, de walm van benzine, de walm van de kolen, de walm van het hout.

De walm van te veel, de walm van het sussen, de walm van het “tussen nu en ‘t begin van de volgende eeuw”, de walm van het langzaam verstikken in stikstof, verzilten, verzuren, vergallen, verknallen, vervallen in cynische praat: “Niets aan te doen want het is al te laat”.

We zijn zo gewend aan verdraaien van feiten, aan liegen, bedriegen, door autoriteiten, aan de lobby’s van fossiele reuzen, aan de rechtse hobby’s, de goedkope leuzen, aan demagogen, met droge ogen, aan populisten, die altijd ver pisten, aan pessimisten met cynische praat: “Niets aan te doen, ‘t is al te laat”.

We zijn zo gewend aan de angst voor de kiezer, want wie zegt waar het op staat wordt straks de verliezer, we zijn zo gewend aan “niks aan de hand, ruim baan voor de boeren, de trots van dit land.”

We zijn zo gewend aan kop in het zand, maar intussen staan er schokkende cijfers in de krant, we zijn aan de rand van de afgrond beland. “Linkse praatjes van scharrelkippen zonder kop, niks aan de hand!” Was het maar waar, het is 5, 4, 3 voor twaalf. Dat is het al een paar jaar, dus, realistische praat: “Het is nog net niet te laat.”

Het is tijd. De vrijblijvendheid is voorbij, we hebben genoeg holle woorden gehoord. Het is tijd voor realiteit. De mens, de hooligan der evolutie, de oerwoudkapper, bloemvertrapper, dierendoder, vuilophoper, wegaanlegger, asfaltjunk, benzineslurper, spullenslaaf, oceaanverplasticer, hij verbreekt de voedselketen, helpt de insecten om zeep. Als bijen sterven, duurt het niet lang meer of de mens gaat ook.

Schiet op, er moet bestoven worden, haast is geboden. Stel het niet uit en lul niet over kernenergie, die discussie hebben we gehad. Het is te duur, gevaarlijk en de bouw van een centrale duurt te lang. Kom op, de stroom ligt voor het oprapen! The answer is blowing in de wind, is shining in the sun. Vind jezelf opnieuw uit mens, hernieuw jezelf, vecht niet tegen elkaar maar met elkaar.

Iedereen, rechtse bal, linkse drammer, hippie, reactionair, witte klier, zwarte queer, socialist, communist, monarchist, fetisjist, creationist, antifascist, iedereen, liberaal, glibberaal, asociaal, iedereen, moslim, christen, jood, boeddhist, atheïst, iedereen, Henk, Ingrid, Mohammed, Aisha, ademt dezelfde lucht, dezelfde fijnstof, zuurstof, stikstof en koolstof. Iedereen warmt op. Iedereen staat in dezelfde storm, iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen.

Woon ons huis niet uit, help de aardkloot niet naar de kloten. Hou op met bureau-oplossingen. Ga geen weg verbreden en dan ter compensatie een stukje nieuwe natuur aanleggen. Wat een onzin! Dat is in de ene hoek van de kamer een walmende drol draaien en in de andere hoek parfum spuiten. Die lucht gaat in de hele kamer zitten, reken maar dat dat stinkt, een Veel Vlees Drol, VVD.

Mens, hou op met uitvluchten verzinnen. Red de insecten, vlieg minder, subsidieer de fossiele brandstoffen niet langer met meer dan 3,5 miljard per jaar. Kom op, maak zin, heb lol in de verandering, zie de toekomst, neem het voortouw overheid, vergroen, het kan alleen maar beter gaan. We hebben niets te verliezen. Wees niet bang voor schone lucht en helder water.

Maak jazz, dans, adem de condensstreeploze lucht, kijk om je heen, je bent jezelf, je ademt dus je bent. Je bestaat niet bij de gratie van je image, niet bij de gratie van je nieuwe telefoon, niet bij de gratie van je rondreis door Mongolië of Tibet of de Sahara.

Zet een yurt op in je tuin, een tipi op je dakterras, een wigwam op ‘t plantsoen. Blaas de didgeridoo, zing gezangen, koop een djembé, knijp in je wangen, voel ze blozen, ontspan je gezicht, kijk in de spiegel en zie nou eens niet wat je niet wilt zien, zie dat je spiegelbeeld wel lijkt. Jij bent het die je ziet, dat is het nieuwe normaal.

Het ouwe normaal dat was een crisis, het ouwe normaal dat was een doodlopende weg, het nieuwe normaal dat is normaal. Wacht je voor de mensen die je terug willen duwen in je hok. Accepteer hun cookies niet,  laat je niet verdoven door hun suiker, maak je niet verslaafd, loop niet aan hun leiband. Het nieuwe normaal dat is genoeg, het is genoeg. Hou het water helder, hou de lucht schoon, het is genoeg.

Wij willen niet terug, we willen nooit meer terug naar die gekte, die raarte, dat krankjorume, idiote, consumentistische, wegwerp, spilzieke, vervuilende, ongezonde, seksistische, discriminerende ouwe normaal.

Foto: Jaap Vork

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven