Speech Studenten voor Amelisweerd

Merel de Koning bij Lopend Lint demonstratie 14 oktober 2021:

Amelisweerd hielp ons door moeilijke tijden heen. Het was de plek waar we tijdens de lockdown even konden ontsnappen aan onze veel te krappe studentenkamers en waar we even een pauze konden nemen van het thuiswerken. We zijn gehecht geraakt aan deze mooie plek en wandelen, lezen sporten of chillen er graag. Tijdens de goeie gesprekken die wij er voeren met onze vrienden kunnen we onze stress om de woningnood en om onze oplopende studieschulden even vergeten. Amelisweerd is onze achtertuin. 

En in die achtertuin wonen veel dieren die je zo dichtbij de stad misschien niet zou verwachten. Een van onze actievoerders zag laatst bijvoorbeeld een ree. Er wonen daarnaast ook buizerds, ijsvogels, vleermuizen en bovendien is er een dassenburcht. Waar moeten al deze dieren naartoe als de asfaltering weer toeslaat?  

De landelijke overheid wil namelijk dat Amelisweerd wijkt voor het asfalt van de A27 en het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. De aanleg van de snelweg staat in het collectieve geheugen van Utrecht gegrift; in 1982 gingen actievoerders de boom in om Amelisweerd te beschermen. Na een aantal dagen werden zij met veel geweld het bos uitgejaagd en zijn er 600 bomen gesneuveld. Ze vielen als een stapeltje lucifers op de grond. 

En nu staan er 800 bomen op het spel. En enkele duizenden langs het hele traject. En wij strijden voor het behoud van deze bomen, want het bos mag niet nog een keer wijken voor asfalt. En zeker niet voor zinloos, ineffectief asfalt van 1,5 miljard euro. En al helemaal niet tijdens een klimaat- en stikstofcrisis.

Wij willen dat de overheid stopt met asfaltdrammen en dat er geluisterd wordt naar de experts die aangeven dat de verbreding alleen maar meer auto’s aantrekt. Wij willen dat er wordt geluisterd naar de artsen die zich zorgen maken over de volksgezondheid van heel Utrecht. Wij willen dat Sigrid Kaag haar poot stijf houdt tijdens de formatie en haar beloftes over Amelisweerd nakomt. Wij willen het ecosysteem behouden en we willen dat de dieren met rust gelaten worden. Wij willen meer bomen en minder snelweg. Wij willen de overheid laten zien dat zij de boom in kunnen met dit belachelijke plan. En als zij niet gaan, dan gaan we zelf, want niet het bos, maar het Tracébesluit moet vernietigd worden. 

Wij zijn studenten voor Amelisweerd en wij willen Amelisweerd niet Geasfalteerd! En als je dat met ons eens bent, mag je met me meeschreeuwen. AMELISWEERD NIET GEASFALTEERD!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven