Red het Sterrebos!

Vorige week tijdens een vakantie in Limburg bezocht ik het Sterrebos, samen met lokale activist Har. Har vertelde me over de strijd tegen VDL Nedcar die het bos wil gaan kappen voor een onzekere uitbreiding, met steun van de overheid. De kap zou na 8 november moeten aanvangen en het bedrijf is al volop bezig met de voorbereidingen. 

Links het Sterrebos, rechts Nedcar

We maakten eerst een rondje om het Sterrebos heen toen Har me erop wees dat het weiland met honderden treurige boompjes waar we doorheen liepen, het compensatiebos was. Ik kon niet bevatten hoe die keurige rijen met dunne sprietjes, een 200 jaar oud ecosysteem kan vervangen. 

‘Compensatiebos’

Vervolgens liepen we naar de kunstmatige burcht die alvast was aangelegd voor de dassen, want die zitten dus ook in het Sterrebos. Een met gras begroeide bult waar een paar cementen pijpen uitsteken, zonder struiken of bomen er omheen. Ik ben natuurlijk geen das, maar het leek mij een nogal derderangs keuze als je het vergelijkt met een eigengemaakte burcht, die bekend staan om hun ingenieuze stelsels die soms eeuwenlang (!) bewoond en uitgebreid worden. Hoe wordt zo’n das in de nieuwe burcht gelokt? Simpel: ze gooien de eigen burcht dicht met kleppen waardoor de dieren er wel uit, maar niet meer in kunnen… dit lijkt mij gewoon dierenmishandeling.  

De nieuwe dassenburcht

Zowel het compensatiebos als de compensatieburcht zijn duidelijk een farce, eerder iets wat er leuk uit ziet op papier. 

Dit contrast werd pas echt duidelijk toen we ook het bos in gingen. Monumentale eiken, veel ondergroei, vol met insekten, vogels, vleermuizen, reeën… Het Sterrebos verschilt behoorlijk van Amelisweerd omdat er nauwelijks publiek komt, er zijn ook geen wandelpaden. Dit is dus een prachtig, ongerept stuk natuur wat vernietigd zou moeten worden voor de uitbreiding van een bedrijf wat auto’s maakt die vervolgens over de snelweg langs de resten van Amelisweerd zullen gaan scheuren… 

Redenen te meer dus om niet alleen de boom in te gaan voor ons prachtige Amelisweerd, maar ook om het Sterrebos uit de oneindige groei profeten te redden! Wil je meer weten over het Sterrebos, kijk dan hier. Teken ook de petitie: https://www.petitions.net/save_the_sterrebos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven