Red Amelisweerd

Amelisweerd is een prachtig landgoed aan de rand van Utrecht, met eeuwenoude beuken en de kabbelende Kromme Rijn, geliefd bij iedereen die de herrie van de stad even wil ontvluchten. Maar Amelisweerd wordt bedreigd. De overheid wil de A27, die dwars door het gebied loopt, verbreden. Hiervoor moeten ruim 800 bomen, waaronder monumentale bomen, gekapt worden. Hoewel het plan voorlopig van tafel is vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State, kunnen we er niet gerust op zijn dat ons bos blijft bestaan. Cora van Nieuwenhuizen, Minister voor Infrastructuur, bezint zich namelijk op een list om de weg toch te verbreden. Kunnen wij een betere list verzinnen om het tegen te houden?

A27, toen en nu

De aanleg van de A27 in de jaren ’80 dwars door Amelisweerd ging gepaard met grootschalig verzet en protesten. Honderden tegenstanders van de aanleg van de weg organiseerden een bosbezetting maar hebben uiteindelijk de strijd verloren.

Ook tegen de huidige plannen om de weg verder te verbreden is veel en brede weerstand. De inwoners van de stad Utrecht willen niet nog meer asfalt. We weten dat de regering bang is dat bosbeschermers opnieuw de boom in klimmen.

Wij willen dat deze verbreding definitief van tafel gaat. Voer een maximumsnelheid van 80 km/u op de Ring Utrecht door. En investeer nu in fijnmazig openbaar vervoer en fietsroutes. Hierdoor komt er meer doorstroming, minder vervuiling en minder herrie en kan het bos en duizenden andere bomen gespaard blijven. Daarnaast is het vele malen goedkoper!