PERSBERICHT Fietsdemonstratie op 6 december voor behoud Amelisweerd en tegen verbreding A27

Fietsdemonstratie op 6 december voor behoud Amelisweerd en tegen verbreding A27

2 december 2020 Een coalitie van Utrechtse actiegroepen organiseert op zondagmiddag 6 december een fietsdemonstratie tegen de plannen van Minister van Nieuwenhuizen om de A27 bij Amelisweerd te verbreden. In Utrecht is veel weerstand tegen het plan, waarvoor een deel van het bos van Amelisweerd gekapt zal moeten worden. Het verbredingsplan kost 1,5 miljard euro. ‘In de huidige stikstof-, klimaat- en gezondheidscrisis, is het verbreden van wegen ten koste van bos het laatste wat een verantwoordelijke overheid zou moeten doen.’ zegt Anneke Wensing van Amelisweerd niet Geasfalteerd.

De fietsdemonstratie is een samenwerking van verschillende Utrechtse groepen, waaronder Extinction Rebellion Utrecht, Amelisweerd niet Geasfalteerd, Internationale Socialisten Utrecht en de Kerngroep Ring Utrecht. ‘De bedreiging van Amelisweerd brengt jonge generaties en activisten die al in de jaren ‘80 actievoerden tegen de aanleg van de A27 samen. We delen het gezamenlijk belang van een leefbare stad en behoud van natuur. Het nieuwe tracébesluit wordt gepresenteerd alsof het goed is voor de natuur. Maar het kappen van oud bos en duizenden bomen langs woonwijken ten behoeve van extra asfalt, is natuurlijk niet goed. Duurzame investeringen in natuur- en bosuitbreiding is waar de huidige tijd om vraagt. Compensatie is een farce.’

Met deze demonstratie spreken Utrechters zich uit tegen de verbreding. Tegelijkertijd zet de Kerngroep Ring Utrecht stappen voor een nieuwe juridische procedure tegen de verbreding. In een recente poll in het AD gaf 89% van de stemmers aan kappen van bos van Amelisweerd ten behoeve van de wegverbreding niet te zien zitten. ‘Als de Minister en de Tweede Kamer de plannen toch doorzet, zullen we andere actietactieken moeten inzetten. Op de actiewebsite www.ikgadeboomin.org hebben honderden mensen inmiddels aangegeven het bos desnoods met hun lichaam te willen beschermen. De liefde voor Amelisweerd zit diep. Het zou de minister sieren als ze  nog een keer goed nadenkt of deze verbreding echt de beste manier is om 1,5 miljard euro uit te geven’. 

De fietsdemonstratie start om 13.00 uur op het Jaarbeursplein en eindigt met een korte manifestatie op de Weide tot Vermaeck, vlakbij Theehuis Rhijnauwen. De organisatie roept deelnemers op mondmaskers te dragen en 1,5 meter afstand te bewaren. Deelnemers wordt gevraagd om werkende fietsbellen en fietstoeters mee te nemen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven