Persbericht: Amelisweerd niet Geasfalteerd organiseert actieweekend 

Op 23 en 24 september 2022 organiseert actiegroep Amelisweerd niet Geasfalteerd een actieweekend tegen de geplande verbreding van de A27 en de kap van honderden bomen in Amelisweerd. Vorige maand tekende Minister Harbers een nieuw tracébesluit voor de verbreding van de weg. ‘In de huidige stikstof-, klimaat- en economische crisis, kan het niet zo zijn dat we ruim 1,5 miljard Euro uitgeven aan een paar honderd meter asfalt ten koste van kwetsbare natuur’, aldus Merel de Koning van de actiegroep. 

Op 24 september 2022 is het precies 40 jaar geleden dat een groot deel van Amelisweerd werd gekapt voor de aanleg van de A27, waar toen ook veel verzet tegen was. Activisten werden met veel geweld het bos uit gejaagd en het bos werd in rap tempo gekapt, terwijl er nog een kortgeding liep in de Utrechtse Rechtbank. Op vrijdagavond 23 september wordt stilgestaan bij deze traumatische slag om Amelisweerd en de gevallen bomen van 1982 met een sfeervolle avondwake op het Domplein.  

Op zaterdag 24 september vindt vanaf 11 uur een grootschalig fietsprotest plaats tegen de verbredingsplannen, startend in het Wilhelminapark en eindigend in het bos. Er zijn verschillende sprekers en muziek van Utrechtse bands, waaronder ras-Utrechters Van Piekeren, strijdliederengroep Rapalje en Kaspar Baum. In de middag zijn er allerlei workshops, waaronder klimtrainingen, om de natuur te vieren en te leren haar te beschermen. 

‘Amelisweerd is erg geliefd. Utrechters, Bunnikers en andere omwonenden zijn heel boos over de plannen. Wij worden voortdurend benaderd door mensen die zich op hun eigen manier inzetten en hebben daardoor een heel divers programma kunnen maken. Ook mensen die niet kunnen deelnemen aan het actieweekend kunnen in actie komen: Bijvoorbeeld door te stemmen op de Markiezeneik in Amelisweerd (#10) die genomineerd is als ‘Boom van het Jaar’,’ zegt Merel.  

Het programma van het actieweekend is te vinden op www.ikgadeboomin.org/nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven