Amelis – NEEF

De Utrechtse band NEEF heeft een nummer gemaakt over Amelisweerd, met een prachtige videoclip met beelden van het verzet tegen de bomenkap in 1982 en nu. Veel dank aan iedereen die hier aan mee heeft gewerkt. 💚🌳💚🌳

Je kunt ons steunen door het nummer voor een zelf te bepalen bedrag te kopen op bandcamp. De opbrengst komt geheel ten goede aan Amelisweerd niet Geasfalteerd!

PERSBERICHT Bomenwacht voorkomt kappen in Amelisweerd

Utrecht, 31 december 2020

Actiegroep ‘Amelisweerd niet Geasfalteerd’ start per 4 januari een Bomenwacht in Amelisweerd. Het gebied wordt met de kap bedreigd door de geplande verbreding van de A27. Dagelijks houden vrijwilligers in de gaten of er kapwerkzaamheden plaatsvinden. ‘Hoewel er nog een beroepsprocedure gestart wordt om de verbreding tegen te houden, kan Rijkswaterstaat toch al beginnen met kappen nu het tracébesluit is getekend. In de jaren 80 werd het besluit van de rechter ook niet afgewacht’, zegt Els Rijke namens de Bomenwacht. 

De vrijwilligers letten in het bedreigde gebied op markeringen op de bomen, afzettingen of andere voorbereidende werkzaamheden. Ze kunnen snel een grotere groep bosbeschermers waarschuwen. ‘Er is veel weerstand tegen de verbreding. Ook mensen die eigenlijk nog nooit actie hebben gevoerd, zijn nu bereid in actie te komen voor hun geliefde bos. In de huidige stikstof-, klimaat- en coronacrisis is er weinig begrip voor steeds meer asfalt.’ zegt Anneke Wensing van ‘Amelisweerd niet Geasfalteerd’. ‘Het alternatieve plan om de maximumsnelheid op de ring te verlagen naar 80 km per uur is veel aantrekkelijker. Het zorgt voor minder file, minder stikstof en minder kosten.’

In 1982 bulldozert Rijkswaterstaat in een paar uur de bomen in Amelisweerd om voor de aanleg van de A27, terwijl er nog een kort geding liep tegen de kap. “We moeten rekening houden met alles, zeker ook met asociaal en onbetrouwbaar gedrag van Rijkswaterstaat, tegen de wens van bewoners, gemeente en provincie”, aldus Els Rijke.

Er hebben zich enkele tientallen vrijwilligers gemeld voor de Bomenwacht. Mensen die zich willen aanmelden kunnen mailen naar amelisweerd@yahoo.com.

2.000 mensen op de fiets voor de bomen en de lucht!

Op zondag 6 december stapten 2.000 mensen op de fiets om te demonstreren tegen de verbreding van de A27 en voor een leefbare stad. Een overweldigende opkomst, die wij niet hadden zien aankomen, maar die luid en duidelijk laat zien dat Utrecht niet zit te wachten op de verbreding en de bomenkap in Amelisweerd. 

Ons protest is niet ongezien gebleven: We waren het openingsitem in het 6 uur journaal, zichtbaar in het 8 uur journaal, Jeugdjournaal en Hart van Nederland. De lokale en regionale media brachten mooie stukken en columnisten roerden zich. En met succes: Een dag na onze actie sprak D66 zich in een commissievergadering uit tegen de plannen, en veranderde hiermee van standpunt. De strijd is nog niet gestreden, maar het tij lijkt te gaan keren. 

Op het Jaarbeursplein sprak cabaretier Vincent Bijlo: ‘Vreselijk, verschrikkelijk en dom’ oftewel, ‘VVD’. Asfaltfetisjisme is een doodlopende weg’, en zong het Bomenlied.

Toen de eerste fietsers al op de Weide tot Vermaeck waren aangekomen, moesten de laatste fietsers nog vertrekken vanaf het Jaarbeursplein, 7 km verderop.

Op de Weide tot Vermaeck sprak Eva:

‘De media framed ons graag als een groepje actievoerders die strijden tegen de verbreding. Maar dat beeld is niet volledig. Wij voeren geen strijd, dat doet de minister. Zij strijd tegen, eeuwenoude natuur en cultuurhistorie, tegen schone lucht, tegen de maatregelen die nodig zijn voor het klimaat.  Wij zijn beschermers. We komen op voor ons huis, dit bos, maar ook voor onszelf en elkaar. We komen op voor nieuwe generaties, voor mensen die in wijken wonen naast de snelweg. Voor een gezonde stad, waar we kunnen ademen, waar we kunnen fietsen, waar goed ov is, voor een prachtig natuurgebied waar we van genieten. Wij voeren geen strijd, we zijn ‘m al helemaal niet begonnen.’ 

Sebastiaan van Extinction Rebellion Utrecht zei: ‘Voor mij is 1 van de dingen dat dit protest zo bijzonder maakt het feit dat ineens de strijd tegen klimaatverandering hier is gekomen, naar Nederland. Tot nu toe is de strijd in de Amazone, of Australië, of de ijspolen, uitgevochten. Maar niet hier. En nu staan wij hier ineens, natuurliefhebbers, die allemaal een verbinding, een gevoel, een liefde met en voor dit bos delen met elkaar. Natuurliefhebbers die de weinige natuur rond Utrecht willen behouden. Straks, mochten de kettingzagen naar de bomen van Amelisweerd komen, dan is deze plek voor even de frontlinie van de strijd TEGEN klimaatverandering, de strijd VOOR een leefbare planeet. En voor mij is dat super bijzonder, want ik heb dat nog nooit meegemaakt.’

Lila Visser bracht deze prachtige spoken word ten gehore:

Ook werd een nieuw gedicht van stadsdichter Ingmar Heytze voorgedragen:

Links naar media:

NOS: Demonstratie en verzet tegen verbreding A27 nu ook de provincie tegen is

AD: Bijna 2000 demonstranten voerden bij Amelisweerd actie

RTV Utrecht

AD: D66 wil uitstel verbreding A27

Nu.nl: Experts sterkte twijfel over A27

PERSBERICHT Fietsdemonstratie op 6 december voor behoud Amelisweerd en tegen verbreding A27

Fietsdemonstratie op 6 december voor behoud Amelisweerd en tegen verbreding A27

2 december 2020 Een coalitie van Utrechtse actiegroepen organiseert op zondagmiddag 6 december een fietsdemonstratie tegen de plannen van Minister van Nieuwenhuizen om de A27 bij Amelisweerd te verbreden. In Utrecht is veel weerstand tegen het plan, waarvoor een deel van het bos van Amelisweerd gekapt zal moeten worden. Het verbredingsplan kost 1,5 miljard euro. ‘In de huidige stikstof-, klimaat- en gezondheidscrisis, is het verbreden van wegen ten koste van bos het laatste wat een verantwoordelijke overheid zou moeten doen.’ zegt Anneke Wensing van Amelisweerd niet Geasfalteerd.

De fietsdemonstratie is een samenwerking van verschillende Utrechtse groepen, waaronder Extinction Rebellion Utrecht, Amelisweerd niet Geasfalteerd, Internationale Socialisten Utrecht en de Kerngroep Ring Utrecht. ‘De bedreiging van Amelisweerd brengt jonge generaties en activisten die al in de jaren ‘80 actievoerden tegen de aanleg van de A27 samen. We delen het gezamenlijk belang van een leefbare stad en behoud van natuur. Het nieuwe tracébesluit wordt gepresenteerd alsof het goed is voor de natuur. Maar het kappen van oud bos en duizenden bomen langs woonwijken ten behoeve van extra asfalt, is natuurlijk niet goed. Duurzame investeringen in natuur- en bosuitbreiding is waar de huidige tijd om vraagt. Compensatie is een farce.’

Met deze demonstratie spreken Utrechters zich uit tegen de verbreding. Tegelijkertijd zet de Kerngroep Ring Utrecht stappen voor een nieuwe juridische procedure tegen de verbreding. In een recente poll in het AD gaf 89% van de stemmers aan kappen van bos van Amelisweerd ten behoeve van de wegverbreding niet te zien zitten. ‘Als de Minister en de Tweede Kamer de plannen toch doorzet, zullen we andere actietactieken moeten inzetten. Op de actiewebsite www.ikgadeboomin.org hebben honderden mensen inmiddels aangegeven het bos desnoods met hun lichaam te willen beschermen. De liefde voor Amelisweerd zit diep. Het zou de minister sieren als ze  nog een keer goed nadenkt of deze verbreding echt de beste manier is om 1,5 miljard euro uit te geven’. 

De fietsdemonstratie start om 13.00 uur op het Jaarbeursplein en eindigt met een korte manifestatie op de Weide tot Vermaeck, vlakbij Theehuis Rhijnauwen. De organisatie roept deelnemers op mondmaskers te dragen en 1,5 meter afstand te bewaren. Deelnemers wordt gevraagd om werkende fietsbellen en fietstoeters mee te nemen. 

Decennialange strijd om bosbehoud 

Hoe mensen in Danni en Amelisweerd in actie komen tegen de aanleg van wegen

In Nederland hoor je maar weinig over wat nu hét epicentrum is van milieuactivisme in Duitsland: de strijd om het Dannenröderbos oftwel Danni. Amelisweerd Niet Geasfalteerd is solidair met de activisten die zich inzetten voor #DanniBleibt, en ziet veel overeenkomsten met de strijd voor Amelisweerd.

Danni en Amelisweerd hebben nogal wat met elkaar gemeen. Het zijn bossen die moeten wijken voor de asfaltdrift van de overheid. De overheid, in ons geval VVD Minister Cora van Nieuwenhuizen, vindt dat snelwegen belangrijker zijn dan bomen. Hierbij luisteren ze nauwelijks naar omwonenden die zich massaal uitspreken tegen de kap. De gemeente en provincie staat buitenspel, het machtige apparaat (“bulldozermacht”) Rijkswaterstaat, gesteund door de auto-lobby, laat zich door niets en niemand tegenhouden. Of toch wel?  

Decennialange strijd

Het verzet tegen de bomenkap in Danni is al veertig jaar bezig, in Amelisweerd startte men vijftig jaar geleden met de Werkgroep Amelisweerd toen duidelijk werd dat de A27 dwars door Amelisweerd zou lopen. Het verzet begon mild en werd er netjes overlegd met bestuurders. Maar dit leidde in beide gevallen alleen maar tot kleine aanpassingen, zonder dat natuurbehoud daadwerkelijk gerealiseerd werd. Bewonersinspraak blijkt een farce. 

In Danni zijn activisten ongeveer een jaar geleden begonnen met de bouw van een bomenkamp om het bos te beschermen. Er zijn nu meer dan 70 huizen, in verschillende “wijken” (Barrios), er is een gezamenlijke keuken en alles wordt georganiseerd volgens een zelfregulerend systeem waarin iedereen taken oppakt. “Dagelijks komen jongeren vanuit heel Duitsland naar het Dannenröderbos. Een Telegramgroep waar activisten een lift kunnen vinden, heeft meer dan 2500 leden. Het kamp van de activisten is inmiddels uitgegroeid tot een klein dorp. Het heeft een welkomstcentrum, sanitair, recycling, gezamenlijke maaltijden en een podium” (Trouw). Maar activisten hebben ook snelwegen en overheidsgebouwen bezet, en overal zijn solidariteitsacties.

Zoals een anonieme activist beschrijft op de blog van Aseed, is de bezetting van Danni meer dan een kamp in een bos: Activisten zijn constant bezig met elkaar iets te creeeren en daarbij bestaande hierarchische structuren af te breken. Dit is prefiguratieve directe actie in werking! 

Politiegeweld

Net als in Amelisweerd in de jaren ’80, wordt door de politie in Danni grof geweld gebruikt om de activisten het bos uit te jagen. Meerdere bosbeschermers zijn zwaargewond geraakt nadat zo door toedoen van de politie uit bomen zijn gevallen. Utrechter Ben, die ook actief is voor Amelisweerd, schrijft daarover: “Ik zit nu enige tijd in een mooi bos, het Dannenröder bos. Het is schokkend om te zien hoe de politie draden doorsnijdt waar activisten (hoog) aanhangen. Meerdere activisten zijn al zwaar gewond afgevoerd, sommigen alleen door een wonder gered. Een meisje dat hier naar het bos is gekomen, vertelde net dat haar vriend één van de gevallenen is en in het ziekenhuis ligt met vier gebroken ruggenwervels. Dat is geen neutraal politiewerk meer, mensen zijn hier vogelvrij verklaard. Ik zou zeggen, komt allen, wees getuige en help deze waanzin te stoppen! De klimaatcatastrofe wacht niet, de volgende generaties leunen op ons.”

Wat we ook leren van deze twee bosbezettingen: verzet is nooit zinloos. Zelfs als de weg er toch komt, slagen we erin om plannen te vertragen, te beinvloeden en maken we duidelijk niet gediend te zijn van de wegenmanie wat wellicht nieuwe plannen tegenhoudt. We brengen schade toe, zowel qua imago als financieel.We laten zien hoe hypocriet onze regeringen zijn, want hoe kun je een opgewezen vingertje hebben over klimaatakkoorden, en tegelijk een bos opofferen voor een nutteloze snelweg? Door samen te werken en verschillende actietactieken te gebruiken, creeren we de wereld die we willen. 

Sluit je aan! Meld je als bosbeschermer op ikgadeboomin.org of kom naar een van onze events! 

Weg met die weg!

#dannibleibt

#amelisweerdnietgeasfalteerd

Meer info:  https://waldstattasphalt.blackblogs.org/en/​​​​​​​

24 september: De Slag om Amelisweerd ‘Toen en Nu’

24 september, 19.30 uur in de Kargadoor: Filmscreening en gesprek met Amelisweerd niet Geasfalteerd en Vincent Bijlo

Exact 37 jaar geleden werd op 24 september 1982 de bosbezetting in Amelisweerd ontruimd en werden in 1 dag 500 bomen gekapt. Tijdens deze avond blikken we terug en kijken we vooruit: Want is Amelisweerd nu veilig voor zagen en graafmachines? Of hebben we een ‘list van Cora’ te vrezen?

De bosbezetting in Amelisweerd in de jaren ’80 om de aanleg van de A27 tegen te houden, was de eerste bosbezetting in Nederland en inspiratie voor een nieuwe generatie activisten die zich verzetten tegen de plannen de A27 te verbreden en nog meer bos te kappen. Tijdens deze avond vertonen we de Andere Tijden documentaire ‘De Slag om Amelisweerd’ over het verzet in de jaren ’70 en ’80.

Daarna vertellen wij over de huidige stand van zaken rondom de A27. Hoewel de Raad van State met het stikstofbesluit de plannen van het Rijk naar de prullenbak heeft verwezen is het gevaar nog niet geweken. het Ministerie zal er alles aan doen om het plan toch door te voeren. Juristen op het Ministerie bekijken wat er nu moet gebeuren. Het kabinet moet duidelijk maken dat de stikstof niet onacceptabel toeneemt.

Minister Cora van Nieuwenhuizen zegt: ‘Misschien is er nog een list te verzinnen. Ik probeer alles uit de kast te halen’.

Wij zijn er niet gerust op en alertheid is geboden!

Als afsluiter brengt niemand minder dan Vincent Bijlo zijn analyse van het huidige activisme in vergelijking met de jaren ’80 en zorgt voor muziek.

19.30 Inloop
20.00 Opening en documentaire: De Slag om Amelisweerd
20.45 Presentatie & gesprek met Amelisweerd Niet Geasfalteerd
21.10 De visie van Vincent Bijlo & muziek
21.30 Afsluiting en borrel

Amelisweerd wordt bedreigd

Amelisweerd is een prachtig landgoed aan de rand van Utrecht, met eeuwenoude beuken en de kabbelende Kromme Rijn, geliefd bij iedereen die de herrie van de stad even wil ontvluchten. Maar Amelisweerd wordt bedreigd. De overheid wil de A27, die dwars door het gebied loopt, verbreden. Hiervoor moeten ruim 800 bomen, waaronder monumentale bomen, gekapt worden. Daarnaast zal de verbreding van de weg leiden tot meer luchtvervuiling, meer CO2 en meer geluidsoverlast.

A27, toen en nu

De aanleg van de A27 in de jaren ’80 dwars door Amelisweerd ging gepaard met grootschalig verzet en protesten. Honderden tegenstanders van de aanleg van de weg organiseerden een bosbezetting maar hebben uiteindelijk de strijd verloren. Ook tegen de huidige plannen om de weg verder te verbreden is veel en brede weerstand. De inwoners van de stad Utrecht willen niet nog meer asfalt. Wij willen dat deze verbreding van tafel gaat. Voer een maximumsnelheid van 80 km/u op de Ring Utrecht door. En investeer nu in fijnmazig openbaar vervoer en fietsroutes. Hierdoor komt er meer doorstroming, minder vervuiling en minder herrie en kan het bos en duizenden andere bomen gespaard blijven. Daarnaast is het vele malen goedkoper!

We weten dat de regering bang is dat bosbeschermers opnieuw de boom in klimmen. En terecht, want er zijn veel voorbeelden waarbij bosbeschermers het kappen van bomen succesvol hebben weten tegenhouden. Doe jij met ons mee?