Monumentale bomen sneuvelen voor elitaire hobby

Dinsdag 16 februari was de laatste dag dat burgers, via een zienswijze, bezwaar konden maken tegen de kap van 43 bomen door Golfclub de Haar voor hun uitbreiding van 9 naar 18 holes. We weten ondertussen dat flink wat mensen, waaronder wijzelf, gebruik hebben gemaakt van deze mogelijkheid. Maar de kans dat al deze bezwaren iets opleveren, is minimaal. 

In 2014 kreeg de exclusieve golfclub van de Provincie Utrecht toestemming om uit te breiden en daarvoor 800 bomen te kappen, inclusief zeer oude, monumentale bomen. De leden – die 10.000 euro voor hun lidmaatschap kunnen neerleggen, plus een jaarlijkse bijdrage van 1.250 euro – stellen hiermee hun eigen belang ver boven het algemeen belang van natuurbehoud. Geld en macht gaan altijd hand in hand:  Ondanks juridische procedures en een succesvolle handtekeningenactie, gaf de Provincie hen toestemming. Diezelfde Provincie die nu binnen twee jaar 70.000 nieuwe bomen gaat planten in gemeente Utrecht.

Recent heeft de club een kapvergunning voor de laatste hole, dit keer bij de Gemeente Utrecht, die de verantwoordelijkheid voor dit soort vergunningen van de Provincie heeft overgenomen. Aangezien de Gemeente in 2019 de klimaatcrisis heeft uitgeroepen en zich als groen profileert, lijkt het ons niet meer dan logisch dat de aanvraag wordt afgewezen. Echter, tijdens de vergadering vorige week donderdag bleek tot onze grote teleurstelling dat de machthebbers (GroenLinks, D66 en ChristenUnie) buigen voor de heren van de Haar, die anders mogelijkerwijs een schadevergoeding kunnen eisen. 

Bomen zijn nauwelijks beschermd in Nederland. Compensatie is een farce. Zolang bomen gekapt worden voor de hobby van een zeer elitair en besloten genootschap, is er geen enkele reden om aan te nemen dat de overheid serieus werk gaat maken van de ecologische crisis en de klimaatcrisis. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven