Na een wisselvallige zomer en een guur politiek seizoen lijkt de tijd aangebroken dat we weer van ons moeten laten horen. De snelwegverbreding (en dus het kappen van bomen) bij Amelisweerd was een tijd geleden uitgesteld, maar de huidige minister is van plan de verbreding alsnog door te zetten!
Daarnaast buigt de Raad van State zich vanaf 19 november drie dagen lang over het beroep van de Kerngroep Ring Utrecht (KRU) tegen de verbredingsplannen van de A27. De hierop volgende uitspraak van de Raad van State is cruciaal, omdat dit zal bepalen of de verbreding van de A27 en de kap van een deel van Amelisweerd wel of niet kan doorgaan.
- Oproep: kom naar manifestatie op 16 november
- Waarom buigt de Raad van State zich over het tracébesluit?
- Wat wil de nieuwe regering met de A27 en Amelisweerd?
Oproep: kom naar de manifestatie op 16 november
Alle info staat op de actiepagina: stopverbredingringutrecht.nl/actienu
Op 16 november om 14.00 organiseren wij een manifestatie in samenwerking met KRU, Vrienden van Amelisweerd en XR Utrecht voor behoud van het bos, en om de aandacht van de regering te vestigen op het alternatief voor de verbreding: ARU (oftewel Alternatief Ring Utrecht). Dit is ontwikkeld door de gemeente en provincie Utrecht, maar de minister vind dit niks en wil het kappen van bomen doorzetten!
Dus: zet 16 november 14.00 op het Domplein in je agenda en kom ook naar de manifestatie! De aankomende uitspraak kan betekenen dat de verbreding van de A27 definitief door mag gaan! Laten we dus voorkomen dat Amelisweerd wordt gekapt voor een onnodige verbreding, terwijl er betere, schonere en effectievere alternatieven zijn.
Wil jij meehelpen met de manifestatie?
Wij zoeken vrijwillige sfeerbeheerders voor de manifestatie van 16 november. Wil jij ons helpen met deze laagdrempelige taak? Stuur ons een mail of stuur een privébericht via onze sociale media (Instagram, Facebook of Threads) en we komen zo snel mogelijk bij je terug.
Waarom buigt de Raad van State zich over het tracébesluit?
Van 19 t/m 21 november is de zitting van de Raad van State over het Tracébesluit Ring Utrecht. Het is bijzonder dat de Raad hier drie volledige dagen voor neemt, wat wel laat zien hoe uitgebreid de bezwaren zijn tegen de verbreding van de A27. De zaak is aangespannen door de Kerngroep Ring Utrecht en andere milieuorganisaties, zoals MOBilisation for the Environment en de Vrienden van Amelisweerd. Zij bestrijden de noodzaak voor verbreding vanwege de schade aan Amelisweerd, toegenomen uitstoot van CO2 en vervuilende gassen, en extra geluidsoverlast. Ook de berekeningen van het ministerie over de stikstofruimte die de verbreding inneemt worden bekritiseerd en dit lijkt voor de Raad een belangrijk twistpunt.
Er is echter niet alleen maar kritiek: eind vorig jaar is het Alternatief Ring Utrecht als realistisch plan gepresenteerd door de provincie en gemeente Utrecht om aan de eisen van het ministerie te voldoen binnen de bestaande snelwegbak bij Amelisweerd. Dit alternatief is veiliger en goedkoper dan het huidige tracébesluit, zelfs met de 500 miljoen aan nieuwe investeringen in het openbaar vervoer die dit plan voorstelt. Bovendien wordt het plan omarmd door de regio (Zeist, Bunnik, de Bilt, Nieuwegein en Stichtse Vecht). Hoewel het kabinet Rutte IV had toegezegd een gelijkwaardig lokaal alternatief te accepteren, was het oorverdovend stil in Den Haag toen het Utrechtse plan werd gepresenteerd, tot deze week.
Wat wil de nieuwe regering met de A27 en Amelisweerd?
In het kort: verbreden A27 en kappen van bomen.
Iets langer gezegd: in een kamerbrief deze week zegt de minister dat het alternatief van de regio Utrecht “minder goed scoort op reistijden, voertuigverlies-uren en doorstroming […] het lost de bereikbaarheids- problematiek op de weg niet op een gelijkwaardige wijze op” zoals het plan van de minister dat wel zou doen. Daarom zetten ze de verbreding door.
Hier blijken twee dingen uit: 1) de minister vindt de ruimte voor de auto het belangrijkst en 2) hij vergeet voor het gemak even dat meer asfalt meer autoverkeer aantrekt en de files zullen blijven, zoals in talloze onderzoeken is aangetoond (lees o.a. het boek ‘Het recht van de snelste’). Het plan van de minister is zelfs aantoonbaar te ruim opgezet. En meer autoverkeer is precies waar we niet op zitten te wachten.
Dus
Hoog tijd dus dat wij ze wakker gaan schudden! Wij vinden onze (200 jaar oude) bomen belangrijker dan meer auto’s op de snelweg. Stop met zinloos asfalteren, want het kan schoner, veiliger, en goedkoper met toegankelijk vervoer voor iedereen. Daarom: #RedAmelisweerdNu!
Nog één keer de actiepagina: stopverbredingringutrecht.nl/actienu