Na een uiterst trage formatie is ie er dan, het “nieuwe” kabinet, met dezelfde partijen en dezelfde Rutte, maar dan toch met voor ons een essentiele paragraaf in het regeerakkoord:
“We bezien in overleg met de regio of een door de regio voorgestelde alternatieve invulling van de A27/Amelisweerd binnen de bestaande bak de bereikbaarheidsproblematiek op gelijkwaardige wijze oplost. Ontsluiting via (hoogwaardig) OV en auto van nieuwe woongebiedenin de regio (m.n. Rijnenburg) is daar onderdeel van. Als dit het geval is, wordt het voorstel van de regio overgenomen. Zo niet, dan wordt het lopende besluitvormingsproces voortgezet.”
Dit leidde tot nogal wat euforische tweets “Amelisweerd van de ondergang gered” (GroenLinks de Bilt) en de AD kopte: “Omstreden verbreding A27 van de baan bij nieuw kabinet: Amelisweerd lijkt van ondergang gered”. Nu hebben wij zelf ook het regeerakkoord gelezen en daar staat natuurlijk niet in dat de verbreding van de baan is.
Wat lezen wij?
Na constant aan de kant geschoven te worden onder het mom van nationale belangen, geeft het kabinet toe dat er wel degelijk geluisterd moet worden naar lokale belanghebbenden en alternatieven. Dit is het resultaat van jarenlang actievoeren, een combinatie van verschillende groepen met ieder hun eigen tactieken (van lobby- en dossierwerk tot directe actie), en de enorme mobilisatie die daaruit voort is gekomen.
Tegelijkertijd wordt er een verbinding gelegd met de polder Rijnenburg, die vooralsnog gereserveerd is voor het opwekken van duurzame energie, maar waar landeigenaren liever woningbouw zien omdat dat hen meer geld oplevert. Een vreemde link, zonder enig logisch verband. Als er geen woningen in Rijnenburg komen, dan moet de A27 verbreed worden? Het is wel duidelijk welke belangen hier aan de knoppen draaien.
Maar goed, het tracébesluit ligt, in de woorden van de KRU, eindelijk op de helling. Het onzalige plan leek altijd onaantastbaar, maar dit is dan toch het begin van het einde. Aangezien er een goed alternatief voorstel ligt (het SUUNTA 2 rapport), zien wij geen enkele reden meer om vast te houden aan het tracébesluit.
Reden genoeg dus om een feestje te organiseren. We laten snel horen waar en wanneer het feest zal plaatsvinden!
Wij blijven overigens skeptisch en dus waakzaam. Eerst zien (het tracébesluit in de prullenbak!) en dan geloven!