Een wandeling met de boominspecteur

Twee van onze Bomenwachters zijn afgelopen woensdag 27 januari gaan wandelen met de boominspecteur van de gemeente Utrecht. In de afgelopen maand waren er meerdere stippen ontdekt door de Bomenwacht, in of langs het bedreigde gebied. We wilden nu wel eens horen van de stippenmaker zelf, wat alle stippen betekenen en wanneer we ons écht zorgen moeten gaan maken. 

Op zich is het duidelijk: een felle dikke oranje stip op ooghoogte betekent dat een boom gekapt gaat worden. Maar daar gaat wel een proces aan vooraf. 

De gemeente heeft een systeem waarin iedere boom geregistreerd staat; de bomen worden jaarlijks geinspecteerd. Als de boom een ziekte of schimmel heeft; of op andere manier zwak is, gaat dat allemaal het systeem in. Als een boom mogelijk gevaar oplevert en niet meer te redden is dan komt ie op de nominatie om gekapt te worden. Dat wordt nog een paar keer gecontroleerd en uiteindelijk wordt met een duidelijke stip aangegeven dat de boom gekapt (“geveld”) kan worden. 

Al met al zijn er behoorlijk veel bomen die worden aangemerkt als probleembomen. Zo is er een schimmel die door het hele bos heen verspreid is: de honingzwam. Deze zwam tast bomen aan en is volgens de gemeente gevaarlijk; al kunnen bomen er zelf vaak best mee omgaan. Amelisweerd staat immers nog steeds vol met bomen, ondanks dat er overal honingszwam zit… Essentaksterfte is een andere schimmelziekte die bijna alle essen aantast, en is de reden dat veel essen worden gekapt. 

De gemeente gaat vooral uit van mogelijk gevaar voor mensen, alles draait om de “boomveiligheid”. Een boom mocht eens om kunnen vallen en daarbij iemand verwonden of erger… Er wordt trouwens wel rekening gehouden met dieren, als er een specht of vleermuis in een boom woont mag ie niet gekapt worden.

Vorige week heeft de boominspecteur zelf een aantal stippen aangebracht langs het “bedreigde stuk”, op bomen die van de gemeente zijn en die op de scheidslijn staan: “zodat RWS weet dat ze niks te zeggen hebben over deze bomen”. Dit zijn moeilijk zichtbare stippen, laag op de stam aangebracht. Deze bomen worden dus niet gekapt en er is niks met ze aan de hand.  

De gemeente Utrecht is namelijk eigenaar van Amelisweerd en Rijkswaterstaat is al decennia eigenaar van de strook langs de snelweg, langs de hele A27. De gemeente voert hier dus geen onderhoud uit, maar ook Rijkswaterstaat doet vrijwel geen inspecties en laten “probleem” bomen staan. Officieel heeft RWS als “boomeigenaar” zorgplicht voor de stukken langs de snelweg,  maar omdat Rijkswaterstaat andere prioriteiten heeft hebben we hier eigenlijk een mooi stuk bos wat lekker ongemoeid wordt gelaten. Behalve dan dat er zo’n lelijke, vieze en luide snelweg doorheen loopt… 

Breaking: Een dag na de wandeling met de Gemeente, werd ons bericht dat Rijkswaterstaat in “hun” bos een inventarisatie gaat doen van dode en zieke bomen met het oog op “verkeersveiligheid”. We zijn hierover in contact met Rijkswaterstaat en houden jullie op de hoogte! Het moet natuurlijk niet zo zijn dat Rijkswaterstaat onder het mom van verkeersveiligheid vast wat bos weghaalt…..   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven