De veiligheidshyperfocus van Rijkswaterstaat

Naar aanleiding van het ‘onderhoud’ van Rijkswaterstaat aan weerszijden van de A27 bij Amelisweerd, krijgen wij veel verontruste reacties van wandelaars en buurtbewoners. Hoewel we geinformeerd waren over de werkzaamheden zijn ook wij zeer onaangenaam verrast over de grote hoeveelheid boompjes en bomen die zijn gekapt en de schade die wordt aangericht aan de bodem bij het doen van de werkzaamheden. 

De hyperfocus op ‘veiligheid’ van de automobilist en de ruwe omgang met kwetsbaar bosgebied gaat totaal voorbij aan de waarde en de noodzaak van natuur. Dit kwam ook duidelijk naar voren in de recente uitzending van Pointer over grootschalige kap langs N-wegen: https://pointer.kro-ncrv.nl/maakt-bomenkap-de-weg-veiliger 

Wij maken ons ook zorgen over de bomen die nu nog op redelijke afstand van de weg staan, maar straks, als het onzalige plan van de Minister toch door zou gaan, weer een veiligheidsrisico voor de automobilist vormen. Op deze manier wordt het aantal bedreigde bomen steeds hoger. 

We roepen iedereen die zich zorgen maakt over deze gang van zaken op om het aan te kaarten bij Rijkswaterstaat via email of sociale media. Deel vooral ook foto’s op sociale media om te laten zien waar het om gaat. 

Twitter: @Rijkswaterstaat

Telefoon: 0800-8002

Contactformulier Rijkswaterstaat

Mail: publiek@minienw.nl en/of directeur RWS Michèle.Blom@rws.nl

Mocht je vinden dat RWS niet goed reageert op je klacht, kun je naar de ombudsman gaan. 

Mogelijke klacht ter inspiratie:

“Uw organisatie heeft afgelopen weken “onderhoud” gepleegd op ons geliefde Amelisweerd en is daarbij behoorlijk tekeer gegaan. Niet alleen zijn er honderden bomen gekapt (uit “veiligheidsoverwegingen”), er zijn ook brede paden door het gebied getrokken en hele randen langs de snelweg, voorheen bestaande uit struiken en bomen, zijn verdwenen.
Het moge duidelijk zijn dat er in dit gebied nooit zo rigorous gekapt had hoeven worden als jullie daar nooit een snelweg hadden aangelegd. Ik verzoek Rijkswaterstaat om het gebied vanaf nu met rust te laten – tenzij het is om de snelweg af te breken. ”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven