Boodschap aan Rijkswaterstaat (3)

We staan hier vandaag bij Rijkswaterstaat omdat de bestuurders van deze overheidsinstantie nog steeds van plan zijn honderden bomen in Amelisweerd te kappen. En daarmee niet luisteren naar de wetenschap, niet luisteren naar alle bezorgde burgers en niet luisteren naar redelijke argumenten. Ondanks overtuigende aanwijzingen dat een verbreding van de A27 waanzin is, gaan deze beleidmakers gewoon door met hun destructieve plannen. Ondanks dat er alternatieven zijn aangedragen, ondanks de maatschappelijke weerzin tegen deze onnodige extra kilometers asfalt, en ondanks de wetenschappelijke rapporten die gehakt maken van dit bespottelijk fossiele plan, luisteren ze niet.

Laat dat even tot je doordringen.

Midden in een klimaatcrisis doorgaan met je plannen om een eeuwenoud bos te vernietigen, is nogal toondoof. Doorgaan met je plannen, terwijl zowel de stad Utrecht, de provincie Utrecht, tienduizenden woedende burgers en de publieke opinie tegen is, is niet alleen toondoof, maar ook een voorbeeld van de oude bestuurscultuur. Het is een ontluisterend bewijs van de enorme incompetentie van onze bestuurders die hun verbinding met de maatschappij kwijt zijn geraakt.

Beste bestuurders van Rijkswaterstaat: luister naar ons, bezorgde burgers. Het is niet zo ingewikkeld. Oude bomen halen meer CO2 uit de lucht. Als je in deze klimaatcrisis oude bomen wil kappen, zul je dus wel echt een héle goeie reden moeten hebben. Anderhalve minuut minder reistijd op een snelweg is GEEN GOEIE REDEN. Pas na tientallen jaren zijn nieuwe bomen zo groot dat ze weer genoeg CO2 opnemen. Die tijd hebben we simpelweg niet.

Extinction Rebellion heeft twee basiseisen die hier extreem van toepassing zijn. Ten eerste. Overheden: wees eerlijk over de klimaatcrisis. En ten tweede: overheden, handel er ook naar. Als Rijkswaterstaat zou handelen in lijn met de toezegging dat we onder de 1,5 graad opwarming proberen te blijven, dan zou ze in deze klimaatcrisis ELK ALTERNATIEF voor extra asfalt serieus nemen.

En beste werknemers van Rijkswaterstaat. Ja jullie, senior pers officer en hoofd H&R. Of jij daar, die bij de receptie werkt. Jullie allemaal. Spreek je eens uit! Jullie handen zijn gebonden, zeg je? Omdat de landelijke politiek deze beslissing heeft genomen? Kom op zeg. Verberg je niet achter flauwe woordspelletjes en ga eens doen wat je werk is: helpen zinvol beleid te maken. Zinvol beleid. Steek die bijna 2 miljard euro die nu gepland staat voor deze absurde verbreding van de A27 in beter openbaar vervoer. Met twee miljard euro kun je een hoop. Toch? Hou die fossiele ideeën eens tegen het licht en luister naar je hart. Jullie hebben toch kinderen en kleinkinderen? Wil je straks kunnen zeggen dat je – ondanks maatschappelijke onrust – er toch maar mede voor hebt gezorgd dat burgers een minuutje eerder thuis waren? Of wil je tegen je geliefden vertellen dat je je hebt uitgesproken en weerstand bent gaan bieden aan deze bestuurlijke waanzin? Jullie stem is belangrijk. Jullie weerstand kan de hobbel zijn waardoor dit soort regenteske vernielzucht gestopt wordt. Moed is als een spier die je kunt trainen. Elke keer wordt het makkelijker om je uit te spreken. En politici en bestuurders komen pas in actie als er maatschappelijke druk is. Spreek je dus uit.

En weet dat wij hier zullen blijven tot de verbreding van de A27 van tafel is. Misschien worden wij afgevoerd door de politie. Maar wij zullen terugkomen. Activisme is nodig. Sluit je aan en red Amelisweerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven