Boodschap aan Rijkswaterstaat (2)

‘Er staat niets tussen die boom en die verwoestende machine behalve jij’ 

Dit zijn niet mijn woorden, maar de woorden van Maarten, die 10 dagen in een boom zat in het Sterrebos in Limburg. Deze week is het precies een jaar geleden dat er een einde kwam aan de bezetting van het Sterrebos.  Terwijl de hoogwerkers nog bezig waren om de laatste bosbeschermers naar beneden te halen, werden de bomen van het bos in rap tempo neergehaald door cirkelzagen en bulldozers. Een scenario dat vrijwel identiek was aan wat er vier decennia geleden gebeurde in Amelisweerd: Ook toen werd al met kappen begonnen tijdens de ontruiming, terwijl er ook nog een kort geding liep tegen de kap.  

In Limburg gaf autobedrijf VDL Nedcar de opdracht om het eeuwenoude bos te kappen. In 1982 was het Rijkswaterstaat die een slagveld aanrichtte. 

In verschillende kranten wordt nu de vraag gesteld of het Sterrebos voor niks gekapt is. Het antwoord is ja. Maar dat is niet omdat er nog steeds geen nieuwe opdrachtgever is voor VDL Nedcar en er dus ook geen nieuwe fabriek in aanbouw is. Zelfs als er wel een fabriek komt is  het bos voor niks gekapt. De waarde van een gezond bos is namelijk altijd groter dan de hebzucht en grootheidswaan van de mens. We kunnen het ons simpelweg niet veroorloven om nog meer natuur te vernietigen omdat we denken dat de mens boven alles staat. 

Ik hoef jullie natuurlijk niet te vertellen dat de natuur wereldwijd op instorten staat en dat Nederland in Europa het slechtste jongetje van de klas is. Als we in 2030 30% beschermde natuur willen realiseren moeten we niet alleen alles wat we hebben behouden, maar ook nog eens verdubbelen wat er nu is. Volgens Minister van der Wal gaat dat makkelijk lukken.  Ik denk dat wij nog heel veel actie moeten voeren voordat dit gaat lukken.   

Het verzet tegen bomenkap en natuurvernietiging neemt gelukkig toe. Vorige maand demonstreerden tienduizenden mensen tegen de uitbreiding van een kolenmijn bij het dorpje Lutzerath in Duitsland in solidariteit met de activisten die daar al anderhalf jaar bivakkeerden. RWE walste het dorp uiteindelijk plat, maar tegen een hoge prijs. Niet alleen financieel maar ook qua reputatie. En we boeken meer successen: Het bos bij Hambach werd gedeeltelijk behouden door het uithoudingsvermogen van bosbezetters. Ook hier ging het om de uitbreiding van een kolenmijn. In de jaren ’90 slaagden bosbezetters erin een deel van het bos bij Schinveld, waar de NAVO een vliegveld heeft, te redden van de kap. In Leersum wordt een oude beukenlaan behouden doordat omwonenden in opstand kwamen. 

Laten we Amelisweerd ook toevoegen aan ons lijstje met overwinningen: ‘Er staat niets tussen die bomen en die verwoestende machines behalve wij’.

Ruim drieduizend mensen hebben aangegeven de boom in te gaan als Rijkswaterstaat de plannen doorzet. De Gemeente is tegen. De Provincie is tegen. Duizenden mensen liepen en fietsten al mee in een eindeloze reeks demonstraties en acties. Op de website van Rijkswaterstaat heeft de organisatie de mond vol van duurzaamheid en klimaat: Dit is een uitgelezen kans om daad bij woord te voegen!

Rijkswaterstaat: De plannen voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd stammen nog uit 2006. De tijden zijn veranderd en het is ok om terug te komen op iets wat je eerder een goed idee leek, maar wat het toch niet blijkt te zijn. Ik roep bij deze de top van Rijkswaterstaat op om moedig te zijn! Trek deze plannen in! Hou niet vast aan het oude maar omarm het nieuwe! Laat je menselijkheid zien en doe wat nodig is. Omarm desnoods een boom, maar kap ze niet!   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven