Actieweekend Amelisweerd

Op 24 september 2022 is het precies 40 jaar geleden dat een deel van Amelisweerd werd gekapt voor de aanleg van de A27. Op deze dag werden in 1982 de bosbezetters hardhandig uit het bos verwijderd door de ME, terwijl de bulldozers in rap tempo de bomen neerhaalden. De kap vond plaats terwijl er in de Utrechtse Rechtbank nog een kort geding diende om de kap tegen te houden. 

Deze traumatische dag en het verlies van honderden bomen zullen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De plannen om de A27 te verbreden liggen nog steeds op tafel dus gaan wij door met onze voorbereidingen die kap koste wat kost te stoppen. Op 23 september herdenken we de gevallen bomen. Op 24 september komen we in actie tegen de verbreding. 

Programma

23 september

24 september

 • 11:00 Start fietsdemonstratie in het Wilheminapark met muziek van Van Piekeren
 • 11:20 Fietsen richting Amelisweerd/Rhijnauwen
 • 12:20 Aankomst Amelisweerd/Rhijnauwen; podiumprogramma met muziek van onder andere Kaspar Baum, Rapalje en Abram Bow verschillende sprekers, waaronder de Vrienden van Amelisweerd, theatermaker Odak Onyango en Lou, die dagen in een eik in het Sterrebos woonde.
 • 13:30 Lunch voor vrijwilligers en deelnemers aan workshops
 • 14:00 – 18:00 Hoe bezet je een bos? Actietrainingen, klimtrainingen, tekenworkshops en nog veel meer!  
 • 14:15 Onthulling plaquette bij Amelisweerd monument
 • 18:00 Gezamenlijke afsluiting

Wil je meedoen aan een actietraining, een klimtraining of een tekenworkshop op 24 september? Geef je dan op via deze link:

qrcode.link/a/TbCikn

We zoeken ook nog vrijwilligers die op de dag kunnen helpen om alles in goede banen te leiden! Je kunt je hier aanmelden als vrijwilliger, ervaring is niet nodig!

Fietsroute

3 reacties

 1. C. Smit

  Ik vind het geluid van de snelweg zo hard wanneer ik door het bos wandel aan de snelwegkant. Vervelend voor bezoekers, maar waarschijnlijk schadelijk voor vogels en andere dieren.
  Het lijkt mij een goed idee als er groenblijvende bomen gepoot worden in de strook langs de snelweg, als bosvriendelijke geluidswal. Ik denk aan taxus, hulst, sparren en coniferen die minimaal 6 meter hoog kunnen worden.
  Als de gemeente daar geen geld voor heeft kunnen de bomen misschien uit tuinen komen als mensen ze kwijt willen, of als ze zomaar op de verkeerde plek opkomen.

 2. Sophia

  Ach zo jammer dat ik deze goede actie gemist heb! Ik werk samen met een hele hoop vrijwilligers en cliënten op de tuinderij de volle grond in Amelisweerd! Voor ons is de tuin / het natuurgebied onmisbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven