Tegen de honderd bosbeschermers voeren vanmiddag actie bij het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat in Utrecht tegen de verbreding van de A27 bij Amelisweerd. Ze delen flyers uit aan medewerkers en publiek, en hangen een spandoek op. De actievoerders willen met de directie van Rijkswaterstaat in gesprek, maar de deur bleek voor hen op slot te zitten. De actie is georganiseerd door de actiegroepen Amelisweerd niet Geasfalteerd, Extinction Rebellion Utrecht en Collectief Ondeugend. Muzikanten Lakshmi Swami Persaud (zangeres) en Elisabeth Youssef (frontman van Kensington) en acteur Sieger Sloot zijn ook bij de actie aanwezig.
Voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd moeten honderden bomen op het landgoed gekapt worden. De actievoerders stellen dat de verbreding een achterhaald plan is dat niet past in de huidige tijd. Ze delen flyers uit aan werknemers van Rijkswaterstaat om hun actie en eisen toe te lichten. Er worden speeches gehouden en muziek gemaakt. Rijkswaterstaat wil niet met de actievoerders in gesprek en houdt de deur dicht. De actievoerders zijn niet van plan weg te gaan voor hun eisen zijn ingewilligd.
Anneke Wensing van Amelisweerd niet Geasfalteerd zegt: “We bevinden ons in een klimaat-, stikstof- en natuurcrisis zoals we nog nooit hebben meegemaakt. In die context is het absurd om 1,6 miljard euro uit te geven aan meer asfalt ten koste van bomen. We moeten als samenleving een hele andere weg inslaan en Rijkswaterstaat moet hierin voorop lopen. Dat is wat we verwachten van een verantwoordelijke overheid.”
Tegen de verbreding van de snelweg is al jaren veel verzet in Utrecht en omgeving. Meer dan 130.000 burgers tekenden in 2021 een petitie en ook de Gemeente en de Provincie zijn tegen de plannen. “Rijkswaterstaat heeft de mond vol over klimaat en duurzaamheid, maar koopt tegelijkertijd boerderijen op in Gelderland om stikstofruimte te creeeren voor de verbreding van een snelweg! Dat is echt niet te rijmen met een duurzame visie.” zegt Sieger Sloot van Extinction Rebellion Utrecht. “Om bomen te kappen in een klimaatcrisis moet je wel een héle goeie reden hebben. De verbreding van een snelweg is dan echt de allerslechtste reden, zeker als de publieke opinie zo tegen is. Het is een voorbeeld van de oude bestuurscultuur en het moet stoppen.”
Afgelopen week presenteerde de Gemeente en de Provincie Utrecht samen een alternatief plan waarin stevig wordt ingezet op OV, fietsroutes en deelvervoer. “Dat zijn oplossingen die passen bij de huidige tijd, maar er is geen enkele garantie dat de rijksoverheid dit soort ideeen serieus neemt. Radicale verandering is nodig. We kunnen geen meter extra asfalt meer toestaan.” aldus Wensing.
Foto Oscar Brak