Kan de Minister de boom in, of gaan wij??

Amelisweerd wordt bedreigd. Rijkswaterstaat en de minister van Infrastructuur en Waterstaat zetten anno 2023 nog steeds in op de verbreding van de A27. Dit betekent dat er 800 bomen in Amelisweerd worden gekapt, en dat middenin een klimaat- en natuurcrisis.  

Wij laten dit niet zomaar gebeuren! Als dit onzinnige plan niet definitief van tafel gaat, dan gaan wij de boom in om het bos te beschermen. Gaan jullie mee? Of willen jullie op een andere manier helpen? Houd onze InstagramFacebookThreads en website in de gaten voor updates. Meld je aan als bosbeschermer, kom bij onze actiegroep of kijk wat je kunt doen als je woont, studeert of werkt op het Utrecht Science Park.

amelisweerd-renners
Foto: Rob Huibers

Laatste nieuws

Amelisweerd wordt bedreigd

Amelisweerd is een prachtig landgoed aan de rand van Utrecht, met eeuwenoude beuken en de kabbelende Kromme Rijn, geliefd bij iedereen die de herrie van de stad even wil ontvluchten. Maar Amelisweerd wordt bedreigd. De overheid wil de A27, die dwars door het gebied loopt, verbreden. Hiervoor moeten ruim 800 bomen, waaronder monumentale bomen, gekapt worden. Daarnaast zal de verbreding van de weg leiden tot meer luchtvervuiling, meer CO2 en meer geluidsoverlast.

A27, toen en nu

De aanleg van de A27 in de jaren ’80 dwars door Amelisweerd ging gepaard met grootschalig verzet en protesten. Honderden tegenstanders van de aanleg van de weg organiseerden een bosbezetting maar hebben uiteindelijk de strijd verloren. Ook tegen de huidige plannen om de weg verder te verbreden is veel en brede weerstand. De inwoners van de stad Utrecht willen niet nog meer asfalt. Wij willen dat deze verbreding van tafel gaat. Voer een maximumsnelheid van 80 km/u op de Ring Utrecht door. En investeer nu in fijnmazig openbaar vervoer en fietsroutes. Hierdoor komt er meer doorstroming, minder vervuiling en minder herrie en kan het bos en duizenden andere bomen gespaard blijven. Daarnaast is het vele malen goedkoper!

We weten dat de regering bang is dat bosbeschermers opnieuw de boom in klimmen. En terecht, want er zijn veel voorbeelden waarbij bosbeschermers het kappen van bomen succesvol hebben weten tegenhouden. Doe jij met ons mee?

Terug naar boven