Kan de Minister de boom in, of gaan wij??

Amelisweerd wordt bedreigd. Naar aanleiding van het stikstofbesluit van de Raad van State dat de plannen voor de verbreding van de A27 naar de prullenbak verwees zei Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur: ‘Misschien is er nog een list te verzinnen. Ik probeer alles uit de kast te halen’.

En die list verzon ze: Met het verlagen van de maximumsnelheid naar 100 km per uur (overdag) op alle snelwegen van Nederland, ligt het plan om de weg te verbreden en waardevolle natuur te vernietigen nu weer op tafel. Het laatste woord is er gelukkig nog niet over gezegd, en wij zetten weer al het mogelijke in gang om deze verbreding tegen te houden. Als het moet zullen we het bos met onze lichamen beschermen tegen tractoren en motorzagen.

Hoe meer mensen nu al beloven de boom in te gaan als de plannen toch doorgaan en zich uitspreken voor alternatieve plannen, hoe waarschijnlijker het wordt dat het kabinet van dit onzinnige plan definitief van tafel haalt. Wij willen dat de overheid beleid maakt dat past binnen een duurzame en klimaatbewuste agenda: Dat betekent een lagere maximumsnelheid (80 km op de ring) en meer bomen in plaats van minder.

Houd onze Facebook, Instagram, Twitter en website in de gaten voor updates.

amelisweerd-renners
Foto: Rob Huibers

Laatste nieuws

Amelisweerd wordt bedreigd

Amelisweerd is een prachtig landgoed aan de rand van Utrecht, met eeuwenoude beuken en de kabbelende Kromme Rijn, geliefd bij iedereen die de herrie van de stad even wil ontvluchten. Maar Amelisweerd wordt bedreigd. De overheid wil de A27, die dwars door het gebied loopt, verbreden. Hiervoor moeten ruim 800 bomen, waaronder monumentale bomen, gekapt worden. Daarnaast zal de verbreding van de weg leiden tot meer luchtvervuiling, meer CO2 en meer geluidsoverlast.

A27, toen en nu

De aanleg van de A27 in de jaren ’80 dwars door Amelisweerd ging gepaard met grootschalig verzet en protesten. Honderden tegenstanders van de aanleg van de weg organiseerden een bosbezetting maar hebben uiteindelijk de strijd verloren. Ook tegen de huidige plannen om de weg verder te verbreden is veel en brede weerstand. De inwoners van de stad Utrecht willen niet nog meer asfalt. Wij willen dat deze verbreding van tafel gaat. Voer een maximumsnelheid van 80 km/u op de Ring Utrecht door. En investeer nu in fijnmazig openbaar vervoer en fietsroutes. Hierdoor komt er meer doorstroming, minder vervuiling en minder herrie en kan het bos en duizenden andere bomen gespaard blijven. Daarnaast is het vele malen goedkoper!

We weten dat de regering bang is dat bosbeschermers opnieuw de boom in klimmen. En terecht, want er zijn veel voorbeelden waarbij bosbeschermers het kappen van bomen succesvol hebben weten tegenhouden. Doe jij met ons mee?

Terug naar boven