40 jaar na de kap: actie nog steeds nodig

Op 24 september 2022 was het precies 40 jaar geleden dat de eerste bosbezetting van Nederland gewelddadig werd beëindigd. Honderden bosbeschermers werden uit de bomen gehaald, en 596 bomen sneuvelden, om plaats te maken voor de A27.  

Amelisweerd niet Geasfalteerd organiseerde een actieweekend om stil te staan bij de gevallen bomen, en ook om mensen te trainen om het bos te beschermen tegen nog meer kap.

Op vrijdagavond, 23 september, stonden we stil bij de traumatische slag om Amelisweerd in 1982 middels een wake op het Domplein. Dit werd ingelijst met muziek van Florian Wolff en Tet Koffeman, en spoken word artiest Irina Ionita. Marijke van Zoelen van de KRU sprak over de protesten van toen en nu, en filosoof Floris van den Berg over de waarde van de natuur, en kwam op voor méér bomen en minder wegen. Studente en bosbeschermer Merel las alle gevallen bomen op, waarna iedereen, met kaarsjes in de hand, een minuut stilte hield.  

De 596 bomen die tijdens en na de Slag om Amelisweerd zijn gevallen bestonden uit:

126 Beuken
27 Esdoorns
125 Eiken
29 Iepen
221 Essen
4 Kastanjebomen
18 Populieren
9 Berken
36 Elzen
en 1 Sierkers

De dag erop, zaterdag 24 september, keken we vooruit. Want de plannen om de A27 te verbreden liggen nog steeds op tafel; de regering geeft duidelijk niet om de klimaat- en stikstofcrisis. Om 11 uur verzamelden we ons in het Wilhelminapark, waar het Utrechtse duo Van Piekeren mooie strijdliederen zong. Honderden mensen fietsten naar Rhijnauwen, bij Amelisweerd, waar we een podiumprogramma hadden met o.a.  Kaspar BaumRapalje (met nieuwe nummers speciaal voor Amelisweerd!) en Abram Bow en verschillende sprekers, waaronder de Vrienden van Amelisweerd en Lou, die dagen in een eik in het Sterrebos woonde. Theatermaker Odak Onyango maakte de link met Keniaanse milieuactivisten die bossen beschermen. Er was heerlijk veganistische eten verzorgd door verschillende kook-collectieven. 

Om zoveel mogelijk mensen voor te bereiden op mogelijke acties, organiseerden we vervolgens een actietraining (i.s.m. collectief Stroomversnellers) en verschillende klimtrainingen. Tegen de honderd mensen zijn getrained en daarmee hebben we onze beweging weer verder uitgebreid. En mocht het niet nodig zijn om voor Amelisweerd de boom in te gaan, dan staan we sowieso klaar om andere bossen te beschermen met onze lichamen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven