2.000 mensen op de fiets voor de bomen en de lucht!

Op zondag 6 december stapten 2.000 mensen op de fiets om te demonstreren tegen de verbreding van de A27 en voor een leefbare stad. Een overweldigende opkomst, die wij niet hadden zien aankomen, maar die luid en duidelijk laat zien dat Utrecht niet zit te wachten op de verbreding en de bomenkap in Amelisweerd. 

Ons protest is niet ongezien gebleven: We waren het openingsitem in het 6 uur journaal, zichtbaar in het 8 uur journaal, Jeugdjournaal en Hart van Nederland. De lokale en regionale media brachten mooie stukken en columnisten roerden zich. En met succes: Een dag na onze actie sprak D66 zich in een commissievergadering uit tegen de plannen, en veranderde hiermee van standpunt. De strijd is nog niet gestreden, maar het tij lijkt te gaan keren. 

Op het Jaarbeursplein sprak cabaretier Vincent Bijlo: ‘Vreselijk, verschrikkelijk en dom’ oftewel, ‘VVD’. Asfaltfetisjisme is een doodlopende weg’, en zong het Bomenlied.

Toen de eerste fietsers al op de Weide tot Vermaeck waren aangekomen, moesten de laatste fietsers nog vertrekken vanaf het Jaarbeursplein, 7 km verderop.

Op de Weide tot Vermaeck sprak Eva:

‘De media framed ons graag als een groepje actievoerders die strijden tegen de verbreding. Maar dat beeld is niet volledig. Wij voeren geen strijd, dat doet de minister. Zij strijd tegen, eeuwenoude natuur en cultuurhistorie, tegen schone lucht, tegen de maatregelen die nodig zijn voor het klimaat.  Wij zijn beschermers. We komen op voor ons huis, dit bos, maar ook voor onszelf en elkaar. We komen op voor nieuwe generaties, voor mensen die in wijken wonen naast de snelweg. Voor een gezonde stad, waar we kunnen ademen, waar we kunnen fietsen, waar goed ov is, voor een prachtig natuurgebied waar we van genieten. Wij voeren geen strijd, we zijn ‘m al helemaal niet begonnen.’ 

Sebastiaan van Extinction Rebellion Utrecht zei: ‘Voor mij is 1 van de dingen dat dit protest zo bijzonder maakt het feit dat ineens de strijd tegen klimaatverandering hier is gekomen, naar Nederland. Tot nu toe is de strijd in de Amazone, of Australië, of de ijspolen, uitgevochten. Maar niet hier. En nu staan wij hier ineens, natuurliefhebbers, die allemaal een verbinding, een gevoel, een liefde met en voor dit bos delen met elkaar. Natuurliefhebbers die de weinige natuur rond Utrecht willen behouden. Straks, mochten de kettingzagen naar de bomen van Amelisweerd komen, dan is deze plek voor even de frontlinie van de strijd TEGEN klimaatverandering, de strijd VOOR een leefbare planeet. En voor mij is dat super bijzonder, want ik heb dat nog nooit meegemaakt.’

Lila Visser bracht deze prachtige spoken word ten gehore:

Ook werd een nieuw gedicht van stadsdichter Ingmar Heytze voorgedragen:

Links naar media:

NOS: Demonstratie en verzet tegen verbreding A27 nu ook de provincie tegen is

AD: Bijna 2000 demonstranten voerden bij Amelisweerd actie

RTV Utrecht

AD: D66 wil uitstel verbreding A27

Nu.nl: Experts sterkte twijfel over A27

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven